Voor info kan u ook terecht op http://www.mijncoronatest.be

http://www.mijngezondheid.be, https://www.info-coronavirus.be/nl/ of http://www.sciensano.be


Indien u een hoog risico contact gehad heeft en reeds een code ontvangen van het call center dan kan je via www.mijngezondheid.be  je quarantaine attest zelf afdrukken. 

Uitleg overheid: In principe wordt een getuigschrift van quarantaine opgesteld door medewerkers van het call center die dat doen op autoriteit van de Regionale Gezondheidsinspecteurs. Hoog-risico contacten kunnen zelf dat quarantainecertificaat voor hun werkgever downloaden (maximale duur 10 dagen) via Mijngezondheid, aan de hand van de code die ze van het call center krijgen. De persoon kan (tele)werken, maar zich niet naar zijn werkplek begeven. Meer informatie hierover is beschikbaar op de website van het RIZIV.

Voor een covid test igv milde klachten ga naar http://www.mijncoronatest.be of http://www.mijngezondheid.be. Daar kan u zelf codes voor een test aanmaken. 

Stappenplan:

1) Ga naar www.mijngezondheid.be

2) klik op Ik voel me ziek. Moet ik een test doen? (vragenlijst)   (Dit staat bij "Nieuwtjes")

    Dit is de zelfevaluatie tool of Self Assessment Testing.

Als je deze gedaan hebt krijg je een advies. In deze tekst staat ergens in het blauw: Vraag hier een CTPC code aan. Hiervoor moet u zich aanmelden met een e-ID of Itsme.

U heeft dan de keuze tussen een antigeen sneltest bij de apotheek of een PCR test. Hiervoor dient u zelf een afspraak te maken.

De PCR test is de meest correcte test maar de wachttijd is hiervoor een paar dagen en de tijd tot het resultaat is gekend is zeker 48 uren. Hier hebben wij geen invloed op!

De antigeen sneltest moet bij de apotheek afgenomen worden. Deze kan vaak veel sneller gebeuren. Indien deze negatief is, is het beter om ook nog een PCR test te laten uitvoeren owv mogelijks vals negatieve resultaten bij de antigeen sneltest.

Testprocedure en Quarantainemaatregelen igv hoog risico contact

Testcode

http://www.mijncoronatest.be

In geval van hoogrisicocontact dient u te wachten tot het callcentrum u telefonisch contacteert. Zij zullen u de code geven voor de test en zullen zorgen dat u een quarantaine attest krijgt. Dit kan soms 5 dagen duren.

U kan hen ook zelf contacteren op het nummer:  02/214 19 19

Indien u na 5 dagen nog niets gehoord heeft van hen, kan u ons contacteren voor een code.

Gelieve dan in de namiddag, liefst tussen 14u en 16u contact op te nemen. Probeer de voormiddag te vermijden owv overbelasting van onze telefoonlijnen. Dank voor uw begrip!


Duur van de quarantaine

De duur van de quarantaine werd algemeen vastgelegd op 10 dagen, te tellen vanaf de dag na het laatste hoog-risico contact  (=dag 0). Omdat de incubatieduur kan oplopen tot 14 dagen moet de persoon nadien nog 4 dagen extra waakzaam zijn voor het optreden van symptomen, contact vermijden met personen die risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en de hygiënische maatregelen nauwgezet toepassen. 


Deels gevaccineerde hoog-risicocontacten

 • = Personen =18 jaar met basisvaccinatie >5 maanden geleden zonder booster                                      Basisvaccinatie = 1 dosis Janssen COVID-19 vaccin® of 2 dosissen van de andere vaccins op de Belgische markt
 • moeten 7 dagen in quarantaine gaan. 
 • Een eventuele verkorting van de quarantaine is mogelijk vanaf dag 4, op voorwaarde dat er tot en met dag 7 dagelijks een zelftest wordt uitgevoerd met negatief resultaat.
 • Bovendien moet tot 10 dagen na het risicocontact:
  • in binnenruimtes buiten de eigen woning steeds een mondmasker gedragen wordt. Het masker moet over mond en neus gedragen worden en nauw aansluiten aan het gelaat. FFP2-maskers sluiten nauwer aan dan chirurgische of stoffen maskers. 
  • steeds afstand gehouden wordt van anderen 
  • GEEN deelname aan activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (bv. restaurantbezoek)  
 • Bij het ontwikkelen van symptomen die op COVID-19 kunnen wijzen, moet zo snel mogelijk een test worden afgenomen door een zorgverlener.
 • Indien bij één van de dagelijkse zelftesten een positief resultaat wordt vastgesteld, start de periode van isolatie. Het positieve resultaat dient bevestigd te worden met behulp van een PCR-test om contactopvolging te kunnen opstarten.
 • Voor deels gevaccineerde huisgenoten van een besmet persoon die niet geïsoleerd kan worden (bv. omdat het een jong kind is) wordt voor de quarantaine en testen geteld vanaf de eerste symptomen bij de positieve persoon. Er dient sowieso een zelftest uitgevoerd worden op dag 10. De periode van verhoogde voorzichtigheid loopt tot 10 dagen na het laatste risicocontact. In dit geval zal dit dus zijn tot 20 dagen na het begin van symptomen van de positieve persoon. 


Volledig gevaccineerde hoog-risicocontacten

 • personen =18 jaar
  • met basisvaccinatie* >2 weken en <5 maanden geleden
  • na boostervaccinatie
 • personen 12-18 jaar >2 weken na basisvaccinatie*                                                                              (Basisvaccinatie = 1 dosis Janssen COVID-19 vaccin® of 2 dosissen van de andere vaccins op de Belgische markt)
 • Geen symptomen, dan wordt geen systematische testing aanbevolen. Wel is het belangrijk om bijzondere voorzichtigheid aan de dag te leggen gedurende 10 dagen na het hoog-risico contact.
  • Steeds een mondmasker dragen in binnenruimtes buiten de eigen woning. Het masker moet over mond en neus gedragen worden en nauw aansluiten aan het gelaat. FFP2-maskers hebben sluiten nauwer aan dan chirurgische of stoffen maskers. 
  • Steeds afstand houden van anderen
  • GEEN deelname aan activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (bv. restaurantbezoek) 
  • Bij het ontwikkelen van symptomen die op COVID-19 kunnen wijzen, moet zo snel mogelijk een test worden afgenomen door een zorgverlener
 • Voor gevaccineerde huisgenoten van een besmet persoon die niet geïsoleerd kan worden (bv. omdat het een jong kind is) wordt evenmin quarantaine noch systematische testing aanbevolen. Wel wordt de afname van een zelftest aanbevolen ten minste op dag 10 (einde isolatie + voorzichtigheidsperiode van de positieve persoon). De periode van verhoogde voorzichtigheid loopt tot 10 dagen na het laatste risicocontact. In dit geval zal dit dus zijn tot 20 dagen na het begin van symptomen van de positieve persoon. 


Niet gevaccineerde hoog-risicocontacten inclusief kinderen <12 jaar met besmettingen binnen het gezin

Deze personen moeten in quarantaine gaan. Om een langdurige quarantaine en secundaire besmettingen binnen het huishouden te vermijden, is het aan te raden om ook binnen het huishouden de isolatieregels strikt toe te passen. Zie "covid positief" voor de link voor meer uitleg hierover.

Alle hoog-risicocontacten(vanaf 6 jaar) dienen getest te worden. Kinderen <6  jaar moeten niet getest worden na een hoog-risico contact binnen het gezin maar worden wel getest indien het hoog-risico contact plaats had buiten het gezin. Bij een positief test-resultaat moeten in dat geval namelijk bijkomende maatregelen genomen worden voor de huisgenoten.

10 dagen quarantaine.

Zo snel mogelijk een eerste test:

 • Als het resultaat van de test positief is gaat de patiënt in isolatie,. (zie "covid positief")
 • Als het resultaat van de eerste test negatief is, loopt de quarantaine verder. 
 • De duur van de quarantaine kan eventueel ingekort worden, met verlaten van de woning vanaf dag 7, op voorwaarde dat:
  • dagelijks een zelftest wordt uitgevoerd met negatief resultaat;
  • in binnenruimtes buiten de eigen woning steeds een mondmasker gedragen wordt. Het masker moet over mond en neus gedragen worden en nauw aansluiten aan het gelaat. FFP2-maskers sluiten nauwer aan dan chirurgische of stoffen maskers;
  • steeds afstand gehouden wordt van anderen en in het bijzonder van personen met een verhoogd risico op ernstige ziekte. 
  • GEEN deelname aan activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (bv. restaurantbezoek) 
 • Indien bij één van de zelftesten een positief resultaat wordt vastgesteld gaat de persoon in isolatie. Het positieve resultaat dient bevestigd te worden met behulp van een PCR-test, om contactopvolging te kunnen opstarten.
 • Voor ongevaccineerde huisgenoten van een besmet persoon die niet geïsoleerd kan worden (bv. omdat het een jong kind is) wordt voor de quarantaine geteld vanaf de eerste symptomen bij de positieve persoon. Een eerste test wordt zo snel mogelijk gedaan. Een bijkomende zelftest wordt aanbevolen op dag 10 (einde isolatie + voorzichtigheidsperiode van de positieve persoon). De periode van verhoogde voorzichtigheid loopt tot 10 dagen na het laatste risicocontact. In dit geval zal dit dus zijn tot 20 dagen na het begin van symptomen van de positieve persoon.